Rome

Hier vind je een overzicht van de restaurants waar wij glutenvrij gegeten hebben tijdens onze trip naar Rome. Rome is natuurlijk een prachtige stad, met vele mooie bezienswaardigheden. Rome is een must om een keer geweest te zijn, en eigenlijk is een trip van een paar dagen te kort om alles gezien te hebben. Wij zijn er in mei 2015 vijf dagen geweest en hebben het zeer leuk geweest. En net als in de rest van Italië kan je er prima glutenvrije eten. Voor Italianen is eten zeer belangrijk en moet het zo puur mogelijk. En ondanks dat het het land van de pizza en pasta is, kunnen ze de gerechten vrij gemakkelijk aanpassen voor mensen die glutenvrije moeten eten. We hoefden niet veel moeite te doen om restaurants te vinden waar je glutenvrij kunt eten. In Rome kan je heerlijke glutenvrije pizza's en pasta's eten en alleen voor het eten zouden wij al terug willen..

Risotteria Melotti is een geheel glutenvrij (risotto) restaurant in Rome, Italie. Het restaurant maakt alle gerechten op basis van rijst(meel), en dus ook glutenvrij. Ook het brood wordt van rijstmeel gemaakt. Het restaurant heeft al een vestiging in New York (hopelijk kunnen we ook snel een review van dat restaurant schrijven), maar nu dus ook in Rome. De restaurants zijn gestart door een Italiaanse familie die rijst verbouwd om te laten zien wat je allemaal voor lekkers met rijst kunt maken. En daar zijn ze in geslaagd. Risotteria Melotti moet je zeker bezoeken tijdens je trip naar Rome. Niet alleen omdat het geheel glutenvrij is, maar ook omdat het eten gewoon heerlijk is!

Pantha Rei is een restaurant in de buurt van het Pantheon waar je ook glutenvrij kunt eten. Het Pantheon is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome en bevindt zich midden in het oude en prachtige centrum. Het is er over het algemeen zeer druk zijn en de wachtrijen kunnen dan ook aardig oplopen. En denk aan gepaste kleding wanneer je het Pantheon gaat bezoeken. Restaurant Pantha Rei is handig gelegen als je voor of na je bezoek aan het Pantheon even wat wilt eten, zoals voor diner als lunch. Maar sowieso is het handig gelegen als je in het centrum van Rome bent en trek krijgt. Het restaurant is erg populair en het kan er dan ook druk zijn.

Mama Eat bevindt zich in de wijk Trastevere in Rome, aan de overkant van de Tiber. Trastevere is een populaire wijk, met vele leuke restaurants en kleine straatjes. De wijk is een bezoek zeer waard, en als je er dan toch bent, is Mama Eat een goede plek om glutenvrij te eten. Mama Eat heeft een aparte keuken om het glutenvrije eten te bereiden.

Let op: Wij zijn onlangs nogmaals in dit restaurant geweest en daarna ging het mis. Het is een officieel gecerfiticeerd glutenvrij restaurant, maar misschien is er toch kruisbesmetting geweest. We weten niet 100% zeker dat het hier gebeurd, maar de klachten begonnen direct na het bezoek aan het restaurant. Na ons bezoek aan de Villa Borghese, wat zeker de moeite waard is als je in Rome bent, waren we op zoek naar een restaurant in de buurt. Op de kaart die we bij ons hadden (van 100% Rome/Time to momo) zetten we altijd alle restaurants waar je glutenvrij kunt eten. We zagen dat Il Viaggio dichtbij was en besloten er heen te lopen. Het was nog vroeg (voor zeven uur) en het restaurant was nog dicht. Het zit in een kleine straat met veel auto's en ziet er klein uit. We hadden eigenlijk geen zin om te wachten, maar het centrum was een eind weg. Na een wandeling besloten we dus om er toch maar te eten, en daar kregen we geen spijt van.

Deze kleine pub is aangesloten bij AIC, de Italiaanse glutenvrije vereniging. Ze zijn dus gecertificeerd maar de kaart is niet uitgebreid. De gekozen pasta was ook duidelijk een kant en klaar gerecht maar daarom niet minder lekker. Het is geen hoogstaande kwaliteit maar je kan er wel lekker en snel eten. Het ligt midden in het centrum, in een klein straatje bij het Piazza Navona. Wanneer je een wandeling over het Piazza Navona maakt, is het makkelijk om hier even wat te eten.

Taverna Barberini ligt net buiten het oude centrum van de stad, maar het is niet ver lopen. Het restaurant ligt een paar straten achter de trevi fontein, aan een redelijk drukke straat. We liepen er eerst langs omdat de ingang er niet veelbelovend uitzag. Maar na een paar andere restaurants bekeken te hebben zijn, we toch naar binnen gegaan. 

Voglia Di Pizza is een pizzeria dichtbij Campo de' Fiori in Rome. Het restaurant is bijna geheel glutenvrij. Op de kaart staat aangegeven welke gerechten gluten bevatten.

La Soffitta Renovatio is een restaurant, dichtbij vaticaanstad, waar je glutenvrij kunt eten. Het restaurant is ideaal gelegen voor of na een bezoek aan Vaticaanstad, zowel voor lunch als avondeten. Het restaurant bevindt zich in een kelder aan een groot plein, je kan zo via een brede stoep naar het Sint Pietersplein lopen of de andere kant op naar de Vaticaanse Musea. Het restaurant heeft veel aandacht voor glutenvrij eten.